A Toyota önvezető autókért is felelős K+F részlege, a Toyota Research Institute-Advanced Development (TRI-AD) megnyitotta új központi irodáját az év elején átadott, frissen épített Nihonbashi Muromachi Mitsui Tower irodaházban. Az új TRI-AD iroda a 16-20. emeleteket foglalja el, teljes alapterülete 21 500 m2. Az iroda kialakítása során – amelybe a jövőben ott dolgozó alkalmazottakat is bevonták – alapvető szempont volt, hogy tökéletes feltételeket teremtsen a legfejlettebb munkacsoport módszerek szerinti kreatív munkavégzéshez.

A világ leginnovatívabb autógyártója, a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota K+F részlege, a Toyota Research Institute-Advanced Development (TRI-AD) az autonóm mobilitási szoftverek előremutató fejlesztésével foglalkozik. A szervezet célkitűzése, hogy megépítse a világ legbiztonságosabb autonóm (önvezető) gépkocsiját, valamint hogy alaposan összehangolja a Toyota kutatási intézetének (Toyota Research Institute,TRI) kutatási eredményeit a Toyota csoporton belüli kutatási és fejlesztési tevékenységekkel. A szervezet tevékenységei az autonóm mobilitási szoftverektől az adatkezelési kompetencia kiaknázásáig terjed, a kutatási tevékenységektől egészen a piaci bevezetésig tartó integrációt valósítva meg.

A TRI-AD vadonatúj irodája olyan innovatív kialakítást és elrendezést kapott, amelyet kifejezetten a „scrum” agilis fejlesztési stílusban dolgozó mérnöki csapatok munkamódszeréhez optimalizáltak. Emellett kialakítottak egy egyedülálló “utcát”, amely az egyes munkacsoportokat összekötve elősegíti a kereszt-funkcionális együttműködést, és támogatja az egyének és a csoportok közötti hatékony interakciót. A Scrum munkaterületek csatlakozó sarkainál speciális „színpadokat” alakítottak ki: ezeket önkéntes munkavállalók rendezték be az egyes csoportok igényei szerint, így biztosítva az örömteli munkakörnyezetet. A fő munkaterületek július hónaptól vehetők igénybe. A fennmaradó funkciók – beleértve az új főbejáratot, az éttermet, az aulát, valamint a dolgozók felfrissülésére és pihenésére szolgáló tereket – 2019 decemberére állnak üzembe.

Innovatív kialakítás

A tavalyi év során megrendezett „Helló, új iroda!” műhelymunka-sorozaton keresztül a TRI-AD összes alkalmazottja részt vehetett az új iroda kialakításában. A workshop-on résztvevő önkéntesek a munka korai szakaszától kezdve részt vettek az újszerű dizájnmegoldások kialakításában. Számos újszerű irodai koncepció kidolgozásához hozzájárultak, így támogatva a kreatív, örömteli munkahelyi környezet megvalósítását. Az új iroda kialakításának egyik meghatározó irányelve az AI PALETTE koncepció – emberközpontú, élvonalbeli technológia (AI = mesterséges intelligencia, de japánul annyit tesz, „szeretet”) és a különböző csoportok közös munkavégzése (PALETTE = együttműködés).

Ahhoz, hogy a fenti elképzelés valóra válhasson, az alábbi célokat tűzték ki:

Inspiráció

Utcai: Az egyes munkahelyeket egy utca köti össze, ahol az emberek találkozhatnak és eszmét cserélhetnek egymással.A csapatok szabadon kifejezésre juttathatják gondolataikat a “dashi táblán” keresztül (a dashi a díszes japán felvonulási kocsik elnevezése.) Ezen kívül az emberek a szabadon mozgatható boxutcáknál is gyülekezhetnek, beszélgethetnek. Az irodában húsz darab személyes mobilitási eszköz (pl. Toyota Winglet) található, amelyekkel a dolgozók kényelmesen, könnyedén és élvezetesen közlekedhetnek az irodai „körpályán”, miközben jobban megérthetik a végfelhasználói élményt, és ezen keresztül új szükségletekre, igényekre deríthetnek fényt.
Bemutató / Iskola: A teljes értékű konyhán kívül olyan pihentető munkakörnyezet várja a dolgozókat, amely elősegíti a friss ötletek születését.

Fokozott termelékenység

Scrum: a munkaterület méhsejt alakban elrendezett, illetve állóasztalokból áll. Ez az elrendezés elősegíti a csapattagok informális gyülekezését, a villámgyors, spontán ötletgyártást, ami pedig olyan, nagysebességű innovációt tesz lehetővé, ami jobb termelékenységet és átláthatóságot eredményez.

Örömteli munkavégzés

Színpad: egy olyan tér, ahol mindenki saját maga dönthet a tematikáról, és munkatársaival együttműködve megvalósíthatja álmait és elképzeléseit. Az új irodai környezet elősegíti a munkatársak egészségesebb fejlődését, a dinamikus innováció megvalósulását, ami pedig kiemelkedő minőségű, villámgyors fejlesztéseket tesz lehetővé az autonóm mobilitás terén.