A világszerte az elmúlt negyed évszázadban közel 20 millió, Magyarországon pedig több mint 40.000 öntöltő hibrid elektromos autót értékesítő, és jelenleg prémium márkájával, a Lexusszal együtt Európában mintegy 20, világszerte több mint 40 hibrid modellt kínáló Toyota sokak számára nem csupán a legendás megbízhatóság, hanem a környezetbarát autózás szinonimája is. Hogy ez mennyire így van hazánkban is, arról jól árulkodnak Magyarország vezető használtautóportálja, a Használtautó.hu tavalyi keresési statisztikái is, a hibrid keresések dobogóját ugyanis teljes mértékben a Toyota uralta: Prius, RAV4 és Corolla volt az erősorrend.

A hazánkban forgalomban maradó, és így a valós magyarországi újautóértékesítéseket mutató kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon évek óta első helyen álló, idén azonban még a kivonások hatásától eltekintve is stabilan a legnépszerűbbnek bizonyuló Toyota az elmúlt években a magyarországi autópiac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Prémium márkájával, a Lexusszal együtt a Toyota ráadásul évek óta a magyarországi újautópiac zöldülésének motorja, amely nem csupán a piac legszélesebb hibrid modellportfólióját kínálja, de értékesítéseiben is a környezetbarát modellek a meghatározóak: a hazai Toyota eladások mára nagyságrendileg 60%-át, míg a magyarországi Lexus értékesítések közel 100%-át teszik ki a hibridek.

Használtautóként is elképesztően népszerűek

A Toyota és a Lexus azonban nem csupán újautóként népszerű, a két márka használt modelljeire is nagy a kereslet, ami egyébiránt megmutatkozik magas értéktartásukban (flottapiaci szakkifejezéssel élve maradványértékükben) is. A megbízhatóságáról ismert, és az ezirányú statisztikákban rendre az élen végző két japán márka iránti használtautópiaci kereslettel a kínálat nehezen is veszi fel a versenyt, hiszen az autójukkal elégedett Toyota és Lexus tulajdonosok az átlagosnál hosszabban használják autójukat és kimagasló márkahűség jellemzi őket. Erre a növekvő igényre válaszul hívta életre a japán autógyártó a Toyota Minősített Használt programot, amelyben a Toyota márkakereskedők 145 pontos műszaki átvizsgálást követő, dokumentált járműtörténettel, ellenőrzött futásteljesítménnyel rendelkező használt autókat kínálnak 24 hónapos garanciával és akár finanszírozási szolgáltatásokkal.

Hibrid=Toyota

A hibrid értékesítések kimagasló aránya egyébiránt hozzájárul a Toyotára és a Lexusra jellemző rendkívüli megbízhatósági statisztikákhoz is, hiszen egy hibrid autóban ötször kevesebb alkatrész van mint egy dízelben, és hiányoznak belőle az olyan, könnyedén költséges javítási számlákat eredményező alkatrészek, mint a könnyen kopó turbófeltöltő, a kettős tömegű lendkerék, a karbantartást igénylő részecskeszűrő, az NOx szűrő, a kényes kuplung, a nagynyomású üzemanyagellátó rendszer, miközben még a fékrendszer is jóval mérsékeltebb kopásnak van kitéve, mint egy dízel esetében. Arra vonatkozóan ugyan nincs adat, hogy a fentiekkel mennyiben vannak tisztában a magyar használtautókeresők, az azonban tény, hogy a hibrid autó egyet jelent számukra a Toyotával. A Használtautó.hu által tavaly útjára indított Év Legkeresettebb Modellje díj mindhárom dobogós helyét ugyanis a Toyota hozta el a hibrid kategóriában. A dobogó csúcsán közel 925 ezer kereséssel a világ legnagyobb példányszámban eladott hibridje, a Prius áll, 365 ezer feletti keresési számmal második a már hibridként is második generációjánál járó RAV4, 307 ezerrel pedig harmadik lett a legújabb, de az új autók piacán a legnépszerűbb hibridnek számító Corolla.

Nem csak a keresésekben, az eladásokban is a Toyota modelljei a legnépszerűbb hibridek
A 2021-ben Magyarországon új autóként forgalomba helyezett TOP5 hibrid modellből 4 Toyota volt: az első helyen a Corolla állt (2587 db), amelyet a RAV4 (1669 db), a C-HR (1357 db) és a Yaris (1151 db) követett. Épp így dominálta a környezetbarát japán autómárka a használt hibridek magyarországi regisztrációit is, a TOP5 hibrid modellből itt is 4 volt Toyota: a legnagyobb számban importált használt hibrid hazánkban tavaly a Prius volt (1226 db), amelyet az Auris (881), a Yaris (391 db) és a C-HR (257 db) követett.

„Megtisztelő, hogy a Használtautó.hu által életre hívott az ’Év Legkeresettebb Modellje’ díj dobogóját gyakorlatilag letarolták a Toyota modellek a hibrid kategóriában 2021-ben, ami kétségkívül a Toyota környezettudatos közlekedés melletti negyedévszázados elkötelezettségének gyümölcse.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője.

„A hazánkba beérkező használtautók átlagos életkorának ismeretében nem meglepő, hogy a legkeresettebb hibrid modellnek a Prius bizonyult, az autópark fiatalodása szempontjából ugyanakkor ígéretes lehet, hogy a második helyen a hibrid hajtással még csupán 2016 óta elérhető RAV4, míg harmadikként alig lemaradva a hibrid változatban még csupán 2019 óta kínált Corolla végzett. Mindez akkor is előremutató, ha végül a használt hibrid forgalomba helyezések tekintetében a Priust a 2010 és 2019 között hibrid hajtással kínált Auris, és a 2012 óta hibrid hajtással elérhető Yaris követte.” – teszi hozzá a szakember.

„A legkeresettebb hibridek dobogóját várhatóan a következő években is a mára szinte valamennyi személyautó szegmensben hibrid elektromos hajtású alternatívát kínáló, és folyamatosan új plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos modelleket is bemutató Toyota dominálja majd. Ezzel párhuzamosan a prémium hibridek tekintetében továbbra is a mára gyakorlatilag minden Európában forgalmazott modelljét hibrid hajtással is kínáló és szinte 100%-ban hibrideket eladó, ám kínálatát a Toyotához hasonlóan plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos modellekkel is erősítő Lexus lesz az elsődleges választás. A márka tekintetében így nem, az egyes modellek tekintetében ugyanakkor várható változás a legkeresettebb hibridek tekintetében.” – véli Varga Zsombor.