A „Mobilitást Mindenkinek!” mozgalom elkötelezett támogatójaként a Toyota robotjai fokozzák és erősítik az emberi képességeket, ezzel a vállalat robotjai segítenek megvalósítani a 2020-as Tokió Olimpiai és Paralimpiai Játékokra ellátogatóknak a vártnál is nagyobb élményekben lehet része.

A Toyota az Olimpiai és Paralimpiai Játékok egyik fő támogatójaként a 2020-as tokiói olimpián és paralimpián olyan mobilitási megoldásokkal szeretne szolgálni, amelyek többet nyújtanak, mint a hivatalos járművek. Az egyik ilyen a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Bizottság által létrehozott Tokió 2020 Robot Projektben való részvétel. Ez a projekt a japán kormány, Tokió Város Önkormányzata, a játékok fő támogatói és a robotika szakértőinek közreműködésével jött létre. Az olimpián a Toyota által bemutatott robotok szerepe a különböző helyszínek közötti mobilitás elősegítése lesz. A Toyota hisz abban, hogy hozzájárulhat a 2020-as játékok még nagyobb sikeréhez azáltal, hogy segít megvalósítani az emberek álmait.

„A Toyotánál egy sor alkalmazáshoz ipari robottechnológiát használunk ahhoz, hogy segítsük az emberi élet tevékenységeit és az emberekkel való harmonikus életet. Erre jó példa, hogy 2004 óta olyan társrobotokat fejlesztünk ki, amelyek a mozgásképtelen embereket és az időseket segítik. Most, hogy mobilitási vállalattá alakulunk át, fokozzuk a mozgásszabadság elérésére tett erőfeszítéseinket. A „Mobilitást Mindenkinek!” mozgalom nemcsak a fizikai helyváltoztatásról szól, hanem a virtuális mozgásképességet is magában foglalja. Ez további élményeket jelent: lehetővé teszi az egymással való találkozást és interakciót, sőt, akár az érzelmi reakciókhoz is hozzásegít. Szeretnénk az olimpia alatt segítő robotok használatával megragadni a nézők fantáziáját, ezzel is hozzájárulva a játékok sikeréhez.” – avat be Nobuhiko Koga, a Toyota Határokon Átnyúló Kutatási Központjának igazgatója elmondta.

A robotok

Megj: az olimpián működő robotok dizájnja még változhat)

Tokyo 2020 kabala-robot Miraitowa / Someity

Annak érdekében, hogy ez legyen minden idők leginnovatívabb és technológiailag legfejlettebb olimpiája, a Tokiói Szervezőbizottság és a Toyota egy kabala-roboton dolgozik. Azon túl, hogy a hivatalos helyszíneken a robot üdvözli a sportolókat és a nézőket, a Toyota tervei szerint a kabala-robot segítségével a gyerekek is élvezhetik az olimpiát. A kabala-robot értelmezi a karmozdulatokat egy távolabbi robot segítségével, és visszacsatolást oszt meg. A fejére helyezett kamera segítségével felismeri a közelben tartózkodókat, majd a szeme használatával reagál és különböző kifejezéseket közvetít. A hajlékonyságot a robot egész testén elhelyezett apró ízületek biztosítják az irányítás során. A felhasználó biztonságosan, nagy hatékonysággal képes működtetni a robotot. A kabala robotok működése az alábbi linken tekinthető meg:

T-HR3 (humanoid Robot)

Toyota a TH3 és a Kabala-robot segítségével a távoli helyszíneken lévő vendégek számára is lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépjenek a sportolókkal. A TH3 robot képes lesz csaknem valós időben lemásolni a távol lévő Kabala-robot mozdulatait. A képen és hangon kívül így a robot felhasználói átélhetik a mozgás és az erő-visszacsatolás érzését is, ezáltal beszélgetni vagy akár pacsizni is tudnak a sportolókkal és másokkal, mintha csak ők maguk is a helyszínen lennének. Így dolgozik össze a kabala robot és a humanoid robot:

T-TR1 (távoli helyszínen lévő kommunikációs robot) 

T-TR1 egy virtuális mobilitási/tele-jelenlét robot, amit az Amerikában működő Toyota Kutatási Intézet fejlesztett ki. A csaknem életnagyságú kijelzőre egy kamera van felszerelve. A távoli helyszínen lévő felhasználó képének kivetítése olyan érzést kölcsönöz, mintha a néző ott lenne, ahol a robot, például az egyik sporthelyszínen. A Toyota a T-TR1 segítségével ad virtuális lehetőséget a részvételre azok számára, akiknek nem áll módjában elmenni az olimpiára. Ez a kijelzőn keresztüli jelenlét lehetővé teszi a két helyszín közti beszélgetést. Így működik a kommunikációs robot:

HSR: Embert Segítő Robot / DSR: Szállítást Segítő Robot

A pályasportoknál körülbelül 500 hellyel, illetve a paralimpián további 500 hellyel, a robotok várhatóan összesen kb. 1000 kerekesszékes nézőt szolgálnak majd ki. Minden egyes szektor 16 sorból áll, soronként 32 székkel. Az olimpiai stadion kerekesszékes ülőhelyeinek egy részére a nézőket Embert Segítő Robot kíséri el. Ételt és egyebeket is felszolgál, hogy a vendégek felszabadultabban élvezzék a sportversenyeket. A Toyota másik, Szállítást Segítő Robotja pedig – amit kifejezetten a tokiói olimpiára fejlesztettek ki – italokat és egyéb árukat szolgál fel, amiket az erre kijelölt tableten lehet megrendelni. Így működnek az embert segítő és szállító robotok:

FSR: Pályán Segítő Robot (sportpályás eseményeknél segítő robot)

Különleges felhasználású, önjáró funkcióval ellátott robot, ami az olimpiai standionban megrendezett dobósport (pl. gerelyhajítás) eseményeken működik majd. Miközben meghatározza az optimális útvonalat, úgy követi az üzemeltetési személyzetet, hogy az akadályokat elkerülve összeszedi és elszállítja az elhajított sporteszközöket. Az FSR használatának fő célja, hogy csökkentsék a tárgyak begyűjtésére fordított időt és az ehhez szükséges munkaerőt. A Toyota és a Tokió 2020 együttműködik a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF) az FSR kifejlesztésében. Az alábbi két videó a pályán segítő robot működését mutatja be: