Minden idők legkeményebb terepjárója, az afrikai homok- és ausztrál kősivatagoktól a dél-kelet-ázsiai dzsungeleken át a dél-amerikai hegyvidékekig világszerte egyöntetűen az elnyűhetetlenség és a páratlan, kompromisszumok nélküli offroad képességek szinonimájának tekintett Toyota Land Cruiserből a modell első generációjának bemutatása után közel hét évtizeddel gazdára talált a tízmilliomodik darab.

A Land Cruiser a Toyota legrégibb piaci modellje

Az első modellt 1951. augusztus 1-én mutatták be Toyota Jeep BJ néven, gyártása 68 éve folyik. Az autó nevét 1954-ben változtatták meg, azóta viseli a Land Cruiser nevet. A Land Cruiser teljes körű exportja a 20-as sorozattal kezdődött 1955 novemberében, négy évvel az első generáció bemutatása után.

Az idők során a Toyota következetesen fejlesztette ki azokat a modellváltozatokat, amelyek maximálisan kielégítik a vevők igényeit, ugyanakkor nem áldozta fel a megbízhatóságot, a tartósságot és a rossz utakon való vezethetőséget, így ezek a tulajdonságok a Land Cruiser-generációk fejlesztése során mindvégig elsődleges fontosságúak voltak. A Land Cruiser éppen ezért lett világszerte ismert és elismert típus.

A kezdeti időkben kevesebb, mint 100 autót exportáltak évente, ám 1965-ben, tíz évvel a globális értékesítés indulása után ez a szám már meghaladta az évi 10 000 darabot. A modell értékesítése jelenleg 170 országban és régióban zajlik világszerte, az éves eladási mennyiség mintegy 400 000 jármű.

A modell, amely megalapozta a Toyota legendás megbízhatóságának hírnevét

Elmondható, hogy a Land Cruiser az egész világon jelentősen hozzájárult a Toyota márka iránti bizalom növekedéséhez, és megalapozta a vállalat egyre növekedő exportját. Kivételes megbízhatóságának és tartósságának köszönhetően számos helyen, 50 évvel a gyártás megkezdése után még ma is használnak Land Cruiser 40-eseket. Ehhez hasonló mértékben csupán minden idők legnagyobb darabszámban (mára több, mint 48 millió darabos értékesítésnél járó) gazdára találó autója, és ma is a világ legnépszerűbb személyautója, a Toyota Corolla öregbítette a márka hírnevét.

A Land Cruiser története egyben szimbóluma a Toyota QDR (minőség, tartósság, megbízhatóság) szellemiségének is; a Toyota ezzel az elkötelezettséggel építi autóit az emberiség számára. Egy Land Cruiser hűséges társ a munkában és az életben egyaránt, utasokat visz és tárgyakat szállít, megtestesítve az emberek mobilitással kapcsolatos álmait; olyan autó, amely lehetővé teszi, hogy az emberek akkor és oda menjenek, amikor és ahová csak akarnak, és onnan biztonságosan vissza is térjenek.

Afrikában a Land Cruiser humanitárius segítséget nyújt: Burundiban maláriafertőzött gyerekeket szállít kórházba, az ugandai menekülttáborokból pedig betegeket a klinikákra. Ausztráliában a Land Cruiser a cink- és rézbányák fontos munkaeszköze, ahol 1600 méter mélységben járnak velük, továbbá hatalmas, 8000 négyzetkilométeres területen szarvasmarhák terelésére is használják őket. Közép-Amerikában, Costa Ricában a tengerszint felett 3500 méter magasan húzódó sárgarépaföldeken közlekednek Land Cruiserekkel, olyan meredek lejtőkön és emelkedőkön, ahol még az embernek is nehézségekbe ütközik a mozgás. Itt úgy tartják, hogy „csak a Land Cruiser képes elérni ezeket a helyeket.”

Rengeteg olyan hely van a világon, ahol szinte lehetetlen lenne napról napra élni a Land Cruiserek segítsége nélkül. Az elmúlt 68 évben eladott 10 millió Land Cruisert a világ legkülönbözőbb helyein és útjain használták már, amivel hozzájárulnak a többi Toyota-modell fejlesztéséhez is. Annak érdekében, hogy a Toyota továbbra is kielégítse, sőt meghaladja az ügyfelek elvárásait, a Land Cruiser fejlesztése továbbra is azon az „egyszerű” elváráson alapul, hogy az autót bárhol a világon használni lehessen; ezért a Toyota a korábbinál szigorúbb elvárásokat határoz meg, és azzal a céllal folytatja a típus gyártását, hogy valóban különleges járművet hozzon létre.

Az első 1 millió darab eladásához 30, a 10 milliomodik darabhoz 68 év kellett

A világot négykerékre helyező legendás terepjáró összesített globális értékesítései 1981-re, a típus megszületése után 30 évvel érték el az 1 millió darabot. Az 5 milliós mérföldkőhöz további 25 év kellett, azaz a Land Cruiser megszületése után 55 évvel érte el ezt a jubileumot. Ezt követően még inkább felgyorsultak a Land Cruiser világszintű eladásai, amely újabb 13 év múlva, a modell születése után 68 évvel érte el a hihetetlen, 10 milliós eladási darabszámot. Az offroad ikon Land Cruiser globális népszerűsége továbbra is töretlen, amelynek néhány év múlva további lendületet adhat, hogy a Toyota azt ígéri, 2025-tól egyetlen autója sem lesz, amely ne lenne elérhető részben vagy teljesen elektromos (hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos vagy hidrogén üzemanyagcellás elektromos) hajtással. Legkésőbb akkorra tehát megszülethet a hibrid vagy elektromos Land Cruiser…